Lax-och spenatpaj

Dagens fråga, alltid återkommande. Vad lagar vi till middag? Vissa dagar svårare att svara på än andra. Vi kollar flitigt på Det goda livet på SVT och jag inspireras av Hughs sätt att ta vara på alla rester, lägga lite tid och kärlek i matlagningen men ändå inte krångla till det. Idsg blev det därför paj på gårdagens rester av grillad lax, lite nyinköpt spenat och lite mozzarella som legat till sig i kylskåpet. Blev hur gott som helst, jag som inte ens trott mig kunna det där med paj. Här kommer receptet.

PAJDEG
4 dl mjöl
25 gram smör
1,5 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
1tsk salt

FYLLNING
Hackad lax, ca två portionsbitar
2 hackade mozarellabollar
En halv chili
Spenat efter smak, ju mer desto godare enligt mig
En liten rödlök

ÄGGSTANNING
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
Salt och peppar

SÅHÄR GJORDE JAG
1.Tryck ut pajdegen i skalet. Förgrädda på 200 grader (varmluft) i tio minuter.
2. Fyll upp med fyllningen, allt utom mozzarellan, gärna i lager då blir det snygga bitar när du skär i pajen.
3. Sprid ut mozzarellan på toppen och häll över äggstanningen.
4. Skjuts in i ugnen! Ca 45 minuter på 200 grader. Jag drog ner till 150 grader och täckte med folie efter ca 30 minuter.

Vi åt den med en dressad spenat- och ruccolasallad.

Jag tror jag ska ge det här med paj en ny chans, perfekt för mottot; det ska vara enkelt. Efterrätten blev en riktig sommarbomb med säsongens sista jordgubbar, ännu mera blåbär och en skvätt grädde.

20110730-193934.jpg

20110730-193944.jpg

20110730-194006.jpg

20110730-194147.jpg

20110730-194153.jpg

20110730-195148.jpg

Lämna en kommentar