Saftig, somrig apelsinsockerkaka

Sommar och sockerkaka hör ihop tycker jag. Jag tänker på elvakaffit i mormors väldoftande syrénberså. Med doft av nybakat, kaffe och jordgubbssaft. Och så kommer jag ihåg flugkupan som alltid skulle ligga över kakan för att hålla grannkornas flugkompisar borta. Den traditionella sockerkakan är väl den lätta, luftiga, nästintill torra varianten. Där går mina och traditionens åsikter isär. Min favoritsockerkaka är saftig, har knapriga kanter undertill som efter ett tag under formen blir till härligt segt och degigt bottenskrap, förstår ni vad jag menar?

I helgen satt vi som förtrollade framför Hugh Fernley Whittingstalls senaste programidéer (se dem, allihopa, det är en uppmaning!). I ett av dem bakade han en pound cake och då gav sig sockerkakssuget (lite otippat) tillkänna. Det blev en apelsinsockerkaka på både zest och saft. Ljuvlig om ni frågar mig ;)

Sockerkaka_2

Du behöver
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 knivsudd salt
Rivet zest av en apelsin
Saften av apelsinen

Gör såhär
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Vänd ner smält avsvalnat smör, citronsaft och -zest.
3. Sila och vänd ner alla torra ingredienser och rör till sist ner äggen, ett i taget.
4. Häll i smörad och bröad form och skjuts in i ugnen, ca 30 minuter i 175 grader.

Ät ljummen till ett glas jordgubbssaft, en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk i närmsta syrénberså.

Sockerkaka_1

Gamla ärva sockerkaksformen levererar alltid. Det är härligt med lite nostalgi i köket!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s