De perfekta söndagssconsen

Idag, när regnet smattrar mot rutan och dagen inletts med sovmorgon, är det den perfekta dagen för perfekta söndagsscones. De här är fluffigt luftiga och saftiga. Receptet fick jag från en gammal vän för många år sen. Sen dess är de de enda sconesen jag bakar.

Scones1

Du behöver
8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk

Gör såhär
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Nyp ner smöret i mjöllandningen
3. Vänd ner filen, så fort du kan utan att överblanda, då blir bakpulvret missnöjt. Smeten ska vara rejält kletig och ska klickas ut på plåten. Ju fler toppar och ojämnheten, ju mer knaper. Jag brukar göra fyra rejäla scones av en sats. Toppa eventuellt med några frön eller nötter efter humör.
4. Grädda 12-15 minuter i 250 grader.

Scones2

Ta ut och låt svalna fem minuter innan du hugger in. Kom ihåg att bryta isär dem istället för att skära med kniv, då förblir de fluffiga och du slipper det där degiga snittet. Jag plockar alltid fram smör, ost och en hel marmeladbricka när det vankas scones, oftast är det bara smöret som går åt. Allra bäst är Bregott havssalt om du frågar mig.

Annonser

2 thoughts on “De perfekta söndagssconsen

  1. Åh vad gott! Det bästa är när de är varma/ ljumna och smöret och osten smälter litegrann och så ska man ha en kopp varmchoklad :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s