Bruschetta – en vardagshjälte

När vi inte har nåt roligt i kylskåpet och den vardagströtta hjärnan tänker att det räcker med en skål yoghurt eller te och macka är bruschettan esset i rockärmen. Snabbt, enkelt och hyfsat nyttigt. Dessutom fantastiskt gott.

Idag var en sån dag. När vi gick förbi affärens inbjudande brödhylla och kom på att vi inte hade nåt planerat till kvällsmat så kom bruschettatanken flygande. Sagt och gjort. En ciabatta, ett knippe tomater, en boll buffelmozzarella och en bit parmaskinka åkte ner i korgen och fick bli kvällens, helt plötsligt, fantastiska kvällsmat. Hade inte gjort något om det hade varit fredag och vi fått oss ett glas rött till …

Bruschetta

Min bruschetta innehåller alltid bröd, tomat, rödlök och färska örter. Utöver det improviserar jag efter vad jag har hemma och hur hungrig jag är. Idag blev det med buffelmozzarella, parmaskinka och ruccola.

Du behöver
Ett gott bröd
En god olivolja
Vitlök
Rödlök
Tomat
Vinäger
Timjan eller någon annan god ört, t.ex. basilika
Buffelmozarella
Parmaskinka

Gör såhär
1. Ringla olivolja över brödskivorna och raspa sen en vitlöksklyfta över hela brödets yta.
2. Baka i varm ugn i några minuter för färg och knaper. Lägg gärna in mozzarellan sista minuten så den smälter lite lagom.
3. Blanda hackade tomater, rödlök, timjan, olja och vinäger och salta och peppra efter smak. Olja och vinäger i proportion 3:1.
4. Lägg ihop allt till en fantastisk macka och toppa med parmaskinka. Ät med ruccola och en skvätt balsamvinäger.

Bruschetta_olivolja

Är bruschettan en inplanerad måltid och inte ditt ess i rockärmen föreslår jag att du lägger in den en fredag eller lördag så du kan unna dig ett gott glas vin till. Funkar ju lika bra som förrätt (typ den ultimata) och huvudrätt.

Ett tips för att få tag på prisvärd parmaskinka är att köpa den i bit. Jag brukar köpa min på Lidl, idag kostade den bara 99 kronor kilot. Sen plockar jag fram skärmaskinen och skär upp rejält och har den till allt från smörgåspålägg till topping på pasta eller i en omelett. Vi köpte oss en skärmaskin i höstas efter många års velande och har redan tjänat in kostnaden eftersom jag är en beroende parmaskinkoman.

Annonser

En reaktion på ”Bruschetta – en vardagshjälte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s