Att försöka sammanfatta och tipsa om New York

New York, städernas stad. Som jag hade längtat att få åka dit och ni må tro att jag blev förvånad när jag fick se biljetten, som redan var bokad, på min trettioårsdag när vi yrvaket vaknade den första morgonen borta i Kina. Det hade jag inte väntat mig.
New yorkvy

Vi bodde på The Night, utsett till New Yorks sexigaste hotell. Det ni! ;) Jag vet inte om det var så sexigt. Hela stället gick i svart och vitt och på väggarna hängde lite halvt avklädd svartvit konst. Annars var det inte så mycket mer, jo förresten, sängen var upplyst underifrån i ett övrigt ganska dovt och dämpat rum. Rummen var förstås små, som överallt i New York. Vi valde dock lite mindre och lite fräschare framför större och sunkigare. Hotellet låg på 45:e gatan, ett stenkast från Times Square, vilket vi ganska snart insåg kanske inte var det smartaste valet. Mitt i smeten ja, men även mitt i folkvimlet – dag som natt.

Times square

Alltså alla dessa härliga männsikor! Som ingenannanstans.
Cool katt

Vi är inte några sevärdhetsnördar utan nöjde oss med att se mycket på avstånd. Vi vinkade till frihetsgudinnan från kajkanten nedanför Wall Street, spanade på Empire State Building med en drink i handen på en lite hemlig roof top bar och ….

Däremot promenerade vi över Brooklyn Bridge, tog en löparrunda i Central park (trots illvarslande förkylning, det var ju bara ett måste som skulle checkas av listan) och nynnade Up Town Girls och lekte överklass runt övre Manhattan.
Brooklyn bridge

Madison Av

Ett besök i Brooklyn kändes också obligatoriskt. Där flanerade vi på gator som tagna ur Sex and the city. En riktig ”This is me-port”.
Brooklyn

Vi gick även runt och skrattade åt och pekade på en massa skojiga skyltar. Inte lika många som i Kina dock …
Emma pekar

Vi var ute efter att få uppleva och fånga vardagen och amerikanernas mentalitet och själ. Ett bra sätt att göra det var att speja efter på förhand utsedda specialkaffeställen. Även här är New York städernas stad med ett enormt utbud. Fattas bara …

Kaffeskylt

Cappuccino och morotskaka

Favoriterna var Culture, Birch coffee, Café Grumpy, Stumptown coffee roasters, Every man espresso och Ground support. Hett tips inför resan! Starbucks då, tänker ni? Nääni, det funkar inte i det här hemmet förstår ni (inte till kaffedrickande i alla fall, men det blev några häng utanför de miljontals dörrarna ändå, i jakt på wifi. Kaffenörden säger specialkaffe, då är det specialkaffe.

Culture_kaffe

Emmas eget Birch coffee

Att leta kaffeställen är ju, som jag yrat om tidigare, ett perfekt sätt att uppleva en stad. Vi gjorde ju även Shanghai via kaffet.

Äta bör man ju också, speciellt i New York. För här finns ju allt och sen lika mycket till. Jag förstår att USA har ett viktproblem. Räddningen för en annan turist var ju att vi gick så mycket, nästan överallt. Vi åkte en del tunnelbana, tog pendeln till New Jersey och Jonas kusins familj men faktiskt ingen taxi alls.

Vi hade ingen frukost på hotellet (hotellen med är svårhittade) utan begav oss mot nya mål varje morgon. Favoriten, efter en veckas frukosthopping, var nog de amerikanska blåbärspannkakorna på Pershing square.

American blueberry pancakes
Ett riktigt diner, precis intill vackra Grand Central Terminal. Det var kö in och halvt snokdyrt, men det var det värt, bara att få uppleva miljön.

Jonas hade inför resan snöat in totalt på alla dessa food trucks som finns runt om i stan. Allt från smoothiebilar till kaffebilar (som serverade uräckligt kaffe utanför finanskvarteren) och alla möjliga typer av matbilar.

Smoothiebilen

Gatumaten gick även att hitta i marknadsform, som till exempel de här pulled porkburgarna uppe på High line.

Pulled pork_food market

High Line är ett gammal nerlagt järnvägsspår som går flera meter över gatunivå i kvarteren runt Meet packing district. Det var helt fantastiskt att promenera runt där bland växter, roliga viloplatser och gatustånd.

High line

Men vi hade ju inte ätit klart i och med det, nejdå. En annan favorit var Piccola Cusina, en liten italiensk sylta i form av ett hål i väggen. Där åt vi en sen lunch en varm dag med vardera benet inne och ute. Jag åt en fantastisk ostsallad.

Piccolo cuisina

Eataly

Ett annat supercoolt ställe är Eataly. En enorm italiensk saluhall där varje butik också hade egen restaurang eller bar. Vi prickade in ett besök där en kväll då de hade matmässa. Så vi köpte oss ett gäng matbiljetter och gick loss i chark- och ostdiskarna och stod och sörplade rödvin och smaskade delikatesser medan vi insöp atmosfären. Det är verkligen inget jag skulle vilja ha ogjort det kan jag lova och jag ber er bestämt att ta er dit när (inte om) ni kommer till New York.
Eataly_inside

Ett sista tips, innan jag blir för tjatig, är Brinkley´s på väg in i Little Italy och China town.
Brinkleys

Där smet vi in på vår enda regniga dag och tröståt äkta comfort food, mac and cheese och sörplade ännu mera rödvin.
Mac and cheese

Många åker ju till storstan för att shoppa. Det var ett lägre prioriterat behov efter vår shopping bonanza under Kinatiden men det var ju svårt att inte lockas in i alla dessa funkiga butiker. Favoriterna var Brooklyn industries, Piper Lime (kläder) och så alla dessa små köksbutiker, som till exempel den här. Har ni en Kitchen Aid hemma så ska ni passa på att köpa tillbehör, billigt, billigt. Har ni ingen sån pärla ska ni förstås köpa en när ni är där. En vän för livet :)

Prylaffären

Vi avslutade vår vecka med en fördrink på en enorm och lite halvt hemlig roof top bar, på femte avenyn, nr. 230. Sol, palmer och härliga hallon- och kanelmojitos. Ytterligare ett måste.
Rooftopbar

Drink_roftopbar

Såhär glada var vi under vår vecka i stadens stad. Förutom när vi bråkade om vilket håll vi skulle gå åt då förstås ;)
Emma&Jonas

Man kan ju inte annat än att älska New York. Jag hade väntat i trettio år på att komma dit. Det lär inte bli trettio till innan jag är tillbaka igen. Tills dess får jag väl mumla vidare … Start spreading the news, I´m leaving today …

Vilka är era bästa New Yorktips? Do tell, please!

Annonser

7 reaktioner på ”Att försöka sammanfatta och tipsa om New York

  1. Ping: The Lodge – ett ställe att återvända till | pepparkakshuset

  2. Väldigt bra skrivet måste jag säga Emma. Filip skulle ta med mig till Hoboken i New Jersey när vi var i NY men vi han inte med det. Det ska vara en väldigt fin utsikt enligt Filip, man ser hela New Yorks skyline. Tips att åka dit när det är skymning det blir inte lika speciellt om man åker dit dag tid. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s