Spenat och tre sorters ost i filodeg

Vad sägs om en vegetarisk rätt såhär mitt i veckan eller varför inte till fredagsvinet? Jag sprang på receptet till den här krispiga pajen i Icatidningen och efter lite laborerande så högg jag och bästa Julia in på varsin redig bit igår. Och eftersom vi kallade det för after work fick vi ju matcha ostbomben med en flaska vin. Inte alls så tråkigt en regnig tisdagkväll.

Spenat och tre sorters ostpaj

Du behöver
1 förpackning filodeg
Olivolja

2 skivor formfranska, gärna gårdagens
500 g philadelphiaost
4 ägg
1 stor purjolök
3 msk olivolja
400 g färsk spenat, mangold och ruccola
1 knippe salladslök
150 g fetaost
1 förpackning halloumi
1 dl finhackade örter, t.ex. dill, persilja, basilika och timjan

Gör såhär
1. Hacka purjolöken och stek i olja i cirka 3 minuter. Lägg sen i spenaten, mangolden och ruccolan och låt sjunka ihop i pannan i cirka 1 minut. Låt kallna och krama ur ev. väska.
2. Rosta brödet och mixa till grova smulor.
3. Blanda philadelphiaost och ägg i en stor bunke.
4. Hacka fetaosten och halloumin, häll i äggsmeten. Salta och peppra efter smak.
5. Rör ner örter och hackad salladslök, blanda till sist ner brödsmulorna.
6. Pensla en rejäl pajform med olja. Fördela filodegsarken lite omlott i formen och se till så de hänger ut en rejäl bit över kanterna. Dem ska du vika över och täcka hela pajen med sen. Spara några ark till att trassla på toppen.
7. Pensla lite olja mellan och över arken medan du fördelar dem i formen.
8. Fördela spenatblandningen i formen och häll över äggsmeten.
9. Vik över de överhängande kanterna på arken och komplettera med med något extraark som du skrynklar ihop på toppen. Pensla med olja.

Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter under folie. Ta sen bort folien och bränn på ytan i ytterligare cirka 5-10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt den stå till sig i nån kvart. Ät med en fräsch sallad och gärna ett glas rött eller två.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s