Hummerfiske i Fjällbacka

Jag hade letat länge och väl efter en bra 30-årspresent till Jonas. Till slut kom jag på vad en jobbarkompis sagt några år tidigare; en hummerhelg på västkusten, det vore nåt för er två. Sagt och gjort. Presentkort i paketformat pysslades ihop, lagom stort för att kunna gömmas i en socka i alpresväskan. Vi firade ju Jonas jämna dag i Gressoney i de italienska alperna.

Hummerpaket2

Jonas fick dock vänta på att uppleva presenten. Vi hann med både vår och sommar i Kina, lite svensk sommarsemester och en halv höst innan det förra helgen var dags att ge sig ut på havet. Hummer fiskar man nämligen på hösten, från första måndagen efter 20 september. Nu var det äntligen dags att styra bilen mot Fjällbacka och Västkusten.
Hummerpaket1

På plats på Stora hotellet Bryggan fick vi först en skaldjurssoppa innan vi fick hoppa ner i varsin överlevnadsdräkt. Som jag förövrigt trivdes himla bra och funderade starkt på att ta med mig hem. Den var som min One Piece, fast för utomhusbruk. I like it!
Bryggan Fjällbacka

Emma&Jonas

Vi lämnade Fjällbacka hamn och styrde båten mot horisonten. Havet låg kav lugnt och solen värmde. Ganska snart var det dags att börja dra hummertinor.
Ut från hamn

Inte många minuter senare drog vi upp den första hummern. Dagen visade sig bli den finaste och mest fångstrika den här säsongen, enligt skepparn. Vi drog tina på tina och efter några timmar var det dags för kaffe och macka i solen.
Hummer i bur

Emma&hummern

Vi fick även upp en hel del krabbor. De tog vi inte i land, det är tydligen ingen vinst i dem, så de fick bli avskräckande (dött) bete i hummertinorna, för att fler krabbor inte skulle ta sig in och käka på de värdefulla humrarna.
Jonas&krabban

Vi styrde tillbaka mot hamnen efter några timmar till sjöss och där väntade ett glas vin och en skagentoast på bryggkanten.
Vin på bryggan

Efter lite gassande i solen fick vi lära oss att koka hummer. Vatten, 7-8 procent salt i 10-14 minuter sa kocken.
Koka hummer

Eftermiddan blev kväll och vi fick chansen att checka in, piffa till oss och ta en skymningspromenad i pittoreska Fjällbacka.

Hummerburar på kaj

När mörkret sänkte sig satte vi oss till bords och kalasade på en femrätters hummermiddag och lyxade med att matcha med champagne. Ska det va alldeles nykokt hummer, ska det väl va äkta skumpa, eller hur? Så resonerade i alla fall vi.

Första rätten ut var en hummersoppa som följdes av en halv nykokt hummer med tre såser och västerbottenpaj.
Kokt hummer

Sen humrade vi vidare med en gratinerad hummer med tillhörande svamprisotto.
Gratinerad hummer

Sådär ja. Tre rätter senare var vi stoppmätta. Men det hjälpte ju inte, två rätter kvar … Först en ostbricka med en fantastisk plommontomat- och äpplemarmelad och tångknäcke.
Ostbricka

Avslutningsvis blev det kaffe och creme brulée med hallonsorbet.
Efterrätt

Ingen lättmiddag direkt. Och inget vi kanske kommer göra om inom närmsta tiden. Vid såna här sällsynta tillfällen tycker jag att man ska passa på att lyxa på, extra allt. Dagen därpå, efter en god natts sömn (bara lite magknip) och en god frukost med fantastisk utsikt, styrde vi bilen hemåt. Hummeräventyret var slut för den här gången.

Är du på jakt efter en annorlunda present till någon som fyller jämnt, så kan jag verkligen rekommendera ett lyxkantat hummeräventyr.

Annonser

6 reaktioner på ”Hummerfiske i Fjällbacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s