Betongbänk i bästa solfångarläge

Efter ungefär två år på att-göra-listan har vi nu fått tummen ur. Äntligen står betongbänken på plats i bästa solfångarläge inför höstens sista eftermiddagsstrålar och vårens första morgonkaffe ute.

Betongbänk_framsidan

På bilden är den så nygjuten den kan bli. Det är därför den skiftar i färg. Tanken är att den ska se helgjuten ut med samma nyans överallt. Vi kom nämligen ganska snart på att en helgjuten bänk i den här tjockleken skulle bli för otymplig och i det närmaste oflyttbar. Därför gjöt vi själva skivan för sig och putsade sen smala lekablock till önskad storlek och form.

Såhär gick det till
Vi började med att snickra ihop själva formen till betongskivan. Vi sågade till delarna ur formplyfa (brun, glansig plywood) och skruvade ihop. Tyvärr har jag inga bilder på det här eftersom min kamera verkar ”äta” upp några bilder nu och då (hmpf!). När formen var ihopskrivad la vi en tunn sträng silikon i alla hörn och skarvar för att få mjuka kanter på den färdiga skivan. Efter det dränkte vi den i matolja och hällde på betongen. Vi varvade betong med armeringsnät och frigolit, för att den skulle bli hållbar och samtidigt inte alltför tung.

Efter några dagars brinnande skruvade vi loss delarna av formen och plockade ur skivan. Den blev finfin. Lite luftbubblor här och där men är den hemmagjord så är den … Formen höll fint och den har vi sparat, så den är bara att skruva ihop igen om vi känner för att göra långbänk.

När skivan brann fanns det ju gott om tid att trolla ihop lekablocken till ”helgjutna”betongben.
Betong_uppstart

Vi använde två smala lekablock som vi staplade på varandra efter att ha sågat av dem till rätt storlek. Tanken var att skivan och benen skulle vara lika tjocka, för att ge intryck av att vara en helgjuten bänk.
Betong_foga ihop benen

Betong_Foga

Lite slabbande och labbande senare (det gäller att hitta rätt konsistens på putsbruket) hade vi benen klara.
Betong_putsat

När de härdat över natten bar vi försiktigt ut dem på plats, framför köksfönstret, och fogade ihop dem med skivan. Vi kunde liksom inte hålla oss längre.
Betong_sätta ihop

Betongbänk1

Betongbänk_filt

Sen fick vi äntligen lite välförtjänt betongkaffe. Som vi väntat!
Betongkaffe

Nu får alltihopa stå och brinna klart på plats. Jag väntar ivrigt på att få se det färdiga, oflammiga, resultatet. Kanhända att jag blir tvungen att sitta in den lite till medan jag väntar … Frågor på det?

Jag får återkomma med det helt färdiga resultatet senare i veckan. Tills dess kanske vi dessutom har klurat klart på hur vi ska behandla skivan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s