Marängtårta med rice krispies

Min härliga kollega Ulrika bjöd på en fantastisk marängtårta häromdagen. Det bästa av allt var att den innehöll rice krispies – min hang up och last, för tillfället. Det blir liksom mer krisp, segt tuggmotstånd och nästan lite kolaaktig smak av dem. Emellan marängen gömde det sig grädde och en maffig chokladkräm.

Till förra helgens födelsedagstårta gjorde jag en enkel sats maräng fördelat på två runda bottnar som jag sen la ihop med två bottnar av chokladsockerkaka. Mellan bottnarna varvade jag chokladkräm, vaniljkesella, hallon, banan och grädde.  Och toppade med jordgubbar, det är ju ett måste på en födelsedagstårta!

Jordgubbstårta på fot

Här kommer Ulrikas grundrecept, med chokladkräm och allt. Följ till punkt och pricka eller gör som jag och plocka och lägg till lite. Vill du skippa mjölet i chokladkrämen kan du göra en vanlig chokladtryffel (choklad, grädde, socker och smör) istället.

Gör du dubbla bottnar, blir det en stor avlång jättetårta. Perfekt om ni är många. Åtta vitor betyder åtta gulor, som inte går åt. Varför inte göra en lemon curd av några av dem och blanda med grädden i tårtan? Och av resterande gulor kan du göra en äggulekaka, så har du helt plötsligt två bottnar till (om du delar på den) till, till din tårta.

Du behöver
Marängbotten
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl rice krispies

För två mindre runda bottnar eller en plåtstor, avlång botten gör du en sats. För två långpannestora, avlånga bottnar, eller fyra mindre runda bottnar gör du dubbel sats.

Fyllning
1 dl vatten
2,5 msk vetemjöl
50 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl florsocker
1 äggula

3 dl grädde
25 gram mörk choklad

Om du gör den större tårtan dubblar du även fyllningen.

Gör såhär
Marängen
1. Vispa äggvitorna till hårt skum och häll under tiden i lite socker i taget tills du har en blank maräng.
2. Vänd ner rice krispies.
3. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en långpanna, i en rundel eller över hela ytan.
4. Skjuts in i ugnen. 125 grader i 50-60 minuter.

Fyllningen
1. Koka ihop vatten och vetemjöl till en tjock smet i en kastrull.
2. Ta kastrullen från värmen och rör i hackad choklad och smör. Rör tills allt är smält.
3. Rör ner florsocker och äggulan, rör till en jämn kräm. Låt svalna.

Slutspurt och förberedelser
Bred den kalla chokladkrämen på den ena marängbottnen. På den andra ringlar du smält choklad. Hit kan du förbereda dagen innan kalajset. I så fall förvarar du bottnen med chokladkrämen på i kylskåpet och den utan i skafferiet. Sen är det bara att bre på den vispade grädden och lägga på den övre, chokladringlade marängen.

Annonser

2 thoughts on “Marängtårta med rice krispies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s