Mera snittar, mera champagne

Det är faktiskt inte alls så tråkigt att fylla jämnt. Inte heller att dela upp firandet lite. Det blir liksom lite godare, lite oftare. Och jag har väl aldrig varit med om känslan av att champagnen börjar kännas som ”vilken helg som helst”. Men det är synd att klaga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bild: Melissa Westergård. Tack!

Till champagnen ska det vara snittar, tycker jag! De senaste varianterna, i den numera mindre snitt-samlingen, är rökt bog med pepparrotsost på rågkex, mögelost med kanderade citrusskal i sockerlag med senapsfrö och så en variant med kanelsmakande plommonmarmelad. Om ni går med på att kalla en rökt räka med hemmaslagen aioli som snitt, så blir det fyra jämnt.

Snittar

Rökt bog och pepparrotsost
Den rökta bogen jobbade Jonas på i många timmar, i både kallröken och varmröken. Men det går lika bra att köpa en bit rökt bog på Ica, om man, som jag, inte har världens största tålamod. Det rökta är grymt gott till färskriven pepparrot, som jag rörde ihop med lite cream cheese, salt och peppar.

Mögelost, frukt och marmelad
Mögelost och champagne är grymt gott ihop. Likaså mögelost och marmelad, eler sm i det här fallet, även kanderade citrusskal som legat och gottat till sig i en sockerlag ihop med ett gäng senapsfrön. Citrusskalen sprang vi på på vinmässan Chateu Grand Cru här i Örebro för någon helg sen. Den ska tydligen finnas att köpa hos välsorterade delikatessbutiker, bl.a. på Robertssons charkuteri i Örebro. Och plommonmarmeladen med kanel är numera en väl inarbetad ostklassiker i vår familj. Gott på vilket kex som helst.

Snittar_nära

Rökta räkor med aioli
Denna dyra lyxräka som, med rätt teknik, är lätt att ryka till hemma i grillen (eller ännu hellre i kallröken) för en spottstyvel. Doppa i en hemmaslagen aioli. Slafsigt men fantastiskt gott tilltugg till ett glas skumpa.

Rökta räkor

Fingermat när den är som bäst!

Annonser

2 reaktioner på ”Mera snittar, mera champagne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s