Pionlampa av ett gäng servetter och en rislampa

Jag har länge spanat efter den perfekta lampan till sovrummet. Nåt som kan smälta in i det turkosa temat och samtidigt sticka ut lite. Jag hade väl tänkt mig att köpa en lampa men så sprang jag på inspiration inne på bloggen punkslöjd. En pionlampa fick bli pricken över i:et.

Pionlampa_på höjden

Pionlampa

How to
Allt du behöver är servetter, sax, tråd, limpistol och en rislampa (och en stor dos tålamod och alldeles för mycket fritid).
How to_1

1. Klipp upp servettens vikta kant.
How to_2

2. Klipp även upp de två sista viken på andra sidan. Alla sidor ska vara ”öppna”.
How to_3

3. Börja i ena änden och vik ihop servetten till ett dragspel.
How to_4

4. Knyt en tråd i mitten på dragspelet.
How to_6

5. Klipp till ändarna på dragspelet. Det är nu du bestämmer blommans karaktär. Om du klipper runda hörn och fortsätter några centimeter upp mot mitten, blir det klassiska blomblad. Huvudsaken är att du gör ungefär likadant på alla blommor. På bilden klipper jag en av mina första pioner och efterhand märkte jag att jag ville ha lite tydligare, mer avgränsade blad och klippte då lite längre upp på sidorna, in mot mitten av dragspelet.
How to_7

7. Nu tar du fram dina hökögon och lite mer sköra egenskaper och delar på servettens lager, ett i taget (ja, det är ett par stycken).
How to_8

How to_9

8. När du vikt ut båda sidorna i dragspelet får du fördela lagren lite tjusigt, dra och trycka till lite, så det blir mer blomma och mindre muffinsformar på rad.

Pionlampa_enskild blomma

9. När du gjort sjuttiosju (jo, det känns så) papperspioner (och är lagom hålögd) så börjar det riktigt roliga. Fram med limpistolen och fyll rislampan. De ska sitta tätt nog för att det inte ska bli hål emellan dem men så att ljuset ändå har en chans att skina igenom på ett någorlunda jämnt sätt.

Det turkosa temat är nu genomgående (läs fulländat). En grön-blå pryl till och det går det över styr …

Pionlampa_stringhylla

Pionlampa_sovrumsdetalj

Pion kan bli pom pom
Om du hellre vill göra pom poms än blommor så behåller du längre trådar när du knyter och klipper till tråden på dragspelet, så får du till upphängningsanordningen. Själva blomman sprider du bara ut lite mer, så de blir en cirkel istället för en platt blomma. Här kan du variera karaktären på blomman eller pom pomen efter tycke och smak. Runt, sick-sack, trekantigt, fyrkantigt … Oavsett vad du väljer så kan det bli himla piffigt till festen, eller så.

Annonser

22 reaktioner på ”Pionlampa av ett gäng servetter och en rislampa

  1. Gäller att köpa lite bättre servetter va? Skulle bara provgöra en här hemma nu av en servett jag hade hemma men den hade liksom bara fyra tunna blad. Dina servetter måste haft fler?

  2. Blev jätteinspirerad av det här inlägget – lampan är verkligen superfin! Jag gjorde en egen lampa i vintras, men använde mig av silkespapper istället för servetter. Det blev fint det också. Ville hur som helst bara tacka för toppenbra instruktioner (!), och säga att jag länkade till det här inlägget då jag bloggade om hur jag gjorde min lampa. Hoppas att det är okej!

  3. Ping: Pion-rislampa. | mlish.se

    • Haha, samma kitchiga smak som jag alltså? Se upp för handsvett och handledsskakningar en bit in i arbetet. Och välj färg med omsorg, du kommer med stor sannolikhet inte vilja göra om det. ;) Lycka till!

      • Är just färgvalet som är det svåraste. Älskar den där turkosa färgen som du har men den skulle inte passa in i mitt vinröda sovrum :-( men får nog bli en tråkig vit ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s