Tillbehör till nyårsköttbiten

Kött brukar det ju bli på nyår. Och att döma av trängseln i köttdisken på ica idag, så verkar den tesen fortfarande stämma. Det blir kött här med, även om jag verkligen funderat på varför inte fisk kommer på tal lika ofta vid ”speciella sammanhang”. Problemet brukar ju dock inte vara köttet, utan snarare tillbehören. En klassisk gratäng kan ju faktiskt kännas väl klassisk ibland.

Vi bjuder våra gäster på en potatischeesecake i år. En ostig sådan och som dessutom går att skära i snygga tårtbitar.

Potatischeesecake

Du behöver
800 gram potatis
400 gram cream cheese
gräslök eller salladlök
4 ägg
2,5 dl creme fraiche
400 gram riven västerbottenost
salt och peppar

Gör såhär
1. Koka potatisen lätt, cirka 10 minuter, låt svalna och skiva sen i tunna skivor.
2. Blanda cream cheese, ägg, creme fraiche och den rivna västerbottenosten.
3. Varva potatis, ostkräm, salt och peppar i en smord form med löstagbar kant.
4. Skjuts in i ugnen, 180 grader, i cirka 45-50 minuter, tills den blivit gyllenbrun ”stannat”och börjat släppa från kanterna.

Cheesecaken är god både kall, ljummen och varm, så den är lätt att förbereda i god tid innan kalajset. Till den blir det oxfilé, Jonas grymma ölsås och smörstekt sparris. En annan favorit till köttbiten är en örtig rödvinssås. Ölsåsen gör du på samma sätt, fast du kokar upp öl och örter istället och avslutar med en skvätt fond och grädde efter smak. I den är det även gott att skvätta i lite whiskey. Ytterligare ett såsalternativ är den här kalla parmesankrämen, som du rör ihop på två röda.

Parmesansås

Ett annat kolhydratalternativ är Ernsts knapriga rotfruksknyten, även dem går bra att förbereda och sen bara slänga in i ugnen. Vårat val föll nästan på dem. Vill du köra på den lite grönare linjen så är fetaostbakade rödbetor ett himla gott tillbehör, både till kött och fisk.

Rödbetor och feta i ugn

Så vad väljer ni på nyår? Kött eller fisk?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s