Nyårets förrätt

Har ni bestämt er än? För vad ni ska äta på årets sista dag? Här är det just nu förrättsroulett och än är det inte klappat och klart. Jag väljer bland annat mellan de här.

Västerbottenplattor med creme fraiche, rödlök, rom och gräslök
Bara att riva västerbottenost, strö ut i ett tjockt och jämnt lager på ett bakplåtspapper och baka av i 200 grader några minuter. De ska vara mjuka, så det gäller att passa dem. Sen skär du dem i rutor och klickar på creme fraiche, rödlök, rom och toppar med gräslök och några drag med pepparkvarnen.

Västerbottensnittar

Eller den här varianten med ett hårdare västerbottenflarn med färsk riven pepparrot istället för rödlöken. Bara att lägga små högar av riven västerbotten på ett bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen, på 200 grader. Här går det tokfort mellan perfekt och smak av bränt, så titta noga och ta hellre ut dem lite för tidigt och stoppa tillbaka dem i ugnen igen, om det skulle behövas. De går att göra någon dag innan, bara att förvara i kylen.

Västerbottenflarn

Lax- och pepparrotsrullar
Snabba att slänga ihop men vill inte ligga till sig alltför länge innan gästerna kommer. Bara att bre på ett rejält lager cream cheese på tunnbröd, strö över färskriven pepparrot, lägga på några skivor lax, salta, peppra och rulla ihop. Voila!

Laxrullar

En knäckigare variant är de här knäckesnittarna med mögelost, fikon och valnötter.

Snittar tycker jag oftare är trevligare än en regelrätt förrätt. I alla fall om gästerna är många, minglelvänliga liksom, och så trivs de ju bra ihop med ett glas obligatoriskt nyårsbubbel. Med det är klart, om det bjuds på bresaola på ruccolabädd med ett mindre hav av parmesan och pinjenötter, då kan jag faktiskt tänka mig att äta sittande ; ) Vi blev bjudna på det här hemma hos pappa sist. Enklare än att lägga bresaolaskivor på lite ruccola och riva över parmesan och strö över lite snabbrostade pinjenötter blir det inte. Och så gott! Funkar ju lika bra med parmaskinka eller carpaccio. Med lite olivolja och balsamvinäger på toppen är det svårt att motstå.

Bresaolaförrätt

En annan, knaprigare variant är de här knäckesnittarna med mögelost, fikon och valnötter.

Jag tycker att nyårsmat, förutom att vara vansinnigt god, även ska må bra av att förberedas i god tid. När gästerna kommer vill jag inte stå och stänka ner nyårskläningen med stekfett. Då ska det bara vara att lägga till sista dillvippan och korka upp bubblet.

Ni som redan har bestämt er för nyårets förrätt, vad blir det? Ni som fortfarande, som jag, står i valet och kvalet, vad lutar det åt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s