Fröigt knäcke

Knäckebröd måste man ju ha till jul, ja för all del även resten av året. Vad vore påsken, midsommar och kräftskivan utan knäckebröd? Och varför inte baka eget, det går ju undan, bara man kommer igång.

Knäcke_färdigt

Det bästa med knäcke är att det kan komma i all världens former. Runt, avlångt, fyrkantigt, trekantigt, långsmalt, Det här passar dessutom perfekt som byggsten till knapriga snittar till julminglet.

Du behöver
25 g jäst
3 dl mjölk
0,5 msk honung
4 dl rågsikt
0,5 dl rågkross
0,5 dl vetekross
3 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
1,5 tsk salt

Fröblandning
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 msk kummin
1 msk flingsalt

Knäckebröd_kavel

Gör såhär
1. Rör ut jästen i ljummen mjölk.
2. I med resten, arbeta till en smidig deg, cirka fem minuter. Låt jäsa 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Blanda ihop fröblandningen och arbeta försiktigt in den i degen vid utbakning.
4. Kavla ut tunt. Ta sista dragen med kruskavel.
5. Grädda i mitten av ugnen i 7–8 minuter.

Knäckeremsor

Knaper, knaper. Nyttigt mellanmål.

Knäcke och kaffe

Annonser

2 reaktioner på ”Fröigt knäcke

  1. Ping: Istället för julblomma … « pepparkakshuset

  2. Ping: Knäckesnittar med mögelost, fikon och valnötter « pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s