Saftiga lussebullar med konjak, kesella och mandelmassa

I år var jag sugen på att testa ett nytt lussebaksrecept. Självskriven ingrediens var förstås kesella, men nog måste det väl gå att hitta inspirerande recept med lite mer spänning än så? Det blev till att recept-tok-surfa. Inne hos Katja blev det riktigt intressant. Konjak, saffran, mandelmassa och så  lite saftighetsförhöjande kesella kan ju inte bli annat än gott. Sagt och gjort. Bulldeg brukar ju inte vara sådär supergod, som till exempel pepparkaksdeg (ja, jag har en degklutt i kylskåpet som jag går och nallar av december igenom). Men den här. Oh my god! Godaste degen nånsin. Bullarna blev inte tokiga dem heller.

Lusselängd

Du behöver
50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 burk kesella
100 gram riven mandelmassa
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 paket saffran
1 msk konjak
0,5 krm bikarbonat
Vetemjöl (ca 1-1,5 l)
Ägg till pensling

Gör såhär
1. Rör ut jästen med fingervarm mjölk och smält smör.
2. Tillsätt allt förutom mjölet och blanda.
3. Tillsätt mjölet i omgångar tills degen är rejält lös och kladdig, nätt och jämt hanterbar, men ändå inte helt rinnig.
4. Knåda degen cirka 10 minuter i assistent, eller längre om du knådar för hand.
5. Jäs övertäckt i minst 1 timme, gärna 2.
6. Baka ut och jäs bullarna övertäckta så länge du orkar vänta, men i alla fall i en halvtimme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i cirka 5-10 minuter. Bullarna ska inte gräddas för länge, de ska vara relativt bleka (vilket jag delvis misslyckades med).

Lussebiscotti

Eftersom min första plåt blev något mörkare än bleka (hmm), skar jag dem i biscottiformat, penslade dem med smör och strödde på dem lite råsocker och stoppade in på torkning i ugnen. Någon knapp timme senare, i 150 grader, hade jag gula (och något mörkare) saffransbiscotti.

Lussebiscotti_nära

Knapriga och söta. Och alla sätt är bra förutom de dåliga, visst?

Lussebiscotti_burk

Annonser

One thought on “Saftiga lussebullar med konjak, kesella och mandelmassa

  1. Pingback: Saftiga saffransbullar med turkisk yoghurt | pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s