Rökta räkor på grillen

Rökta räkor är bland det godaste jag vet. Så fort jag är i Göteborg styr jag stegen mot Fiskekyrka och köper mig en påse rökta räkor som jag sen helst smäller i mig på kajkanten i solen utanför. De rökta små liven är ju dock inte det billigaste i delikatessdisken. Det var nog så vi kom på tanken att prova på att röka räkor i grillen. Hemma. Gudomligt gott och inte särskilt svårt. Det handlar bara om att hålla temperaturen nere så de inte blir sega och torra.

Du behöver
1 kg tinade räkor (storlek 70/90 eller större)
Rökspån t.ex. hickory eller mesqite (från Weber, finns bl.a. på Ica)
Grillbriketter

Gör såhär
1. Lägg hälften av rökspånen i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter.

2. Lägg en liten hög briketter (cirka 5-6 st) i ena delen av grillen. Tänd på som vanligt och låt dem bli riktigt vara och grå. Försök hålla temperaturen nere under rökningen. Blir det för varmt kommer räkorna bli sega och torra. Har du en grill med termometer är det lätt att hålla koll på temperaturen. Det ska helst inte vara varmare än 100 grader, gärna lägre.

3. Lägg på räkorna på grillen. Antingen på folie, som på bilden, eller direkt på gallret. Med folie slipper du fånga räkor på rymmen mellan grillgallret men då måste du istället vända räkorna så de blir rökta från båda sidorna, så det tar lite längre tid. Ligger de direkt på gallret kommer röken åt dem från båda sidorna och du kan dra ner lite på röktiden.

4. Lägg på lite rökspån (cirka en handfull, hälften blöta hälften torra) på briketterna varje kvart. Låt locket ligga på hela tiden med spjällen fullt öppna. Det ska ryka rejält ur grillen under rökningen. Så fort det slutar ryka är det dags för lite mer rökspån. Efter halva tiden kan du behöva fylla på med några extra briketter.

5. Fortsätt på samma sätt i cirka 1,5 timme. Räkorna mörknar efterhand och ska ha en rejäl rökdoft och -smak när de är klara. Smaka dig fram. De är goda varma, ljumna men smakar mer när de fått kallna. Så de är perfekta att förbereda i god tid innan gästerna kommer.

Doppade i en vitlöks- och chiliaioli blir de gudomliga. Perfekt tilltugg till ett glas torrt bubbel.

Annonser

7 reaktioner på ”Rökta räkor på grillen

  1. Ping: Mera snittar, mera champagne | pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s