Ruskigt snabb räk- och morotssoppa

Snabbmat is da shit, fast den får gärna vara i nyttig kostym. Den här räk- och morotssoppan rör jag ihop på en kvart när det är bråttom och måste gå undan eller när jag inte har någon lust att stå framför spisen. Krämig och mättande. Funkar både i stora skålar med en rejäl macka och i förrättstallriken med en liten grissini på kanten.

Den finns i många varianter, svärmor gör en god och jag har hört om andra som gör den på både enklare och mer komplicerade sätt. Det här är den mest lagade varianten här hemma.

Du behöver
3 morötter
10 cm purjolök (det gröna)
3 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
1 ask räkost, 400 g
2 dl crème fraiche naturell
2 msk smör eller margarin
1 liter vatten
4 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
Hackad dill eller persilja
Rökt lax eller någon annan god fisk eller skaldjur.

Gör såhär
1. Grovriv morötterna, finhacka purjolöken och finhacka vitlök och chili.
2. Fräs grönsakerna i smöret och strö över mjölet.
3. Häll på vinet, rör om. Fortsätt med vatten, fond, creme fraiche och räkosten.
4. Låt det småputtra tills morötterna mjuknat.
5. Red av om du vill ha soppan tjockare (toppredning: mjöl utrört i kallt vatten. Låt koka några minuter efteråt så du kokar bort mjölsmaken).
6. Smaka av med cayennepeppar, svartpeppar och salt.

Häll upp soppan och toppa med strimlad lax eller häll soppan över laxen. När jag använder rå fisk får den gå ner i steg 5. Toppa med lite hackad dill eller persilja.

Sådärja! Varm och mätt på ett kick.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s