Betonggjuteri

Betonggjuteri är ju himlans roligt. Vi drog ihop ett litet gäng kollegor på jobbet och slog slag i saken. En av oss har en betongblandare och vi packade bilarna fulla med bunkar, fat och alla tänkbara saker som kan funka som formar. Sen tryckte vi på kreativa startknappen och satte igång. Hej å hå!

Hella gjorde fat med bladreliefer.

Maria gjöt trädgårdsplattor med mosaik.

Mia försökte sig på skålar med växtreliefer.

Och jag sågade gjutrör för glatta livet och gjöt marshallhållare och packade betong på ett stort blomkrukefat med en spetsduk i.

Vi kladdade, knackade luftbubblor och svor en del mellan skratten. Sen var det bara att ge sig till tåls och vänta. Några dagar senare hade vi avtäckningskalajs under digert ohhhande och åhhhande. En och annan sammanbiten suck blev det också. Men på det stora hela var vi nöjda.

Annika fick en glatt yta på en boll hon gjöt i en gammal lampa och en matt yta på en boll gjuten i sönernas gamla plastboll. Jag fick ihop ett fat med plats för en kruka med örter, ett värmeljus och en snittblomma.

Hellas fina mjölkpaketsljusstake.

Annika gjorde en fräck tavla med ett vykort mellan två glasskivor. Ruffigt tuff även om hon nästa gång kanske lägger lite silikon på glaskanterna innan hon gjuter in dem. På baksidan gjöt hon in en krok av ståltråd.

Mina fat gjorda av lock och fat till krukor och burkar. I det stora fatet la jag en spetsduk som lämnade ett mönster i botten på fatet. Det mindre fatet fick bli underlägg till min utelykta på trappen.

Hella fick till en jättefin lövrelief på sina fat. Till och med växtfärgen blev kvar i betongen.

En del växter fastnade men de brukar gå lätt att skrapa bort när de hunnit torka och skrumpna.

Våra lyckade, och mindre lyckade, resultat ledde till både mersmak och nya idéer om smartare tillvägagångssätt. Så det bli säkert fler betongträffar. Men några tips på vägen, ifall du blir sugen på att sätta snurr på en gammal betongblandare, kommer här. Så får vi väl helt enkelt fylla på kunskapsbanken efter nästa tillfälle.

  • Tänk på vad som kan fungera som formar i vardagen. Köpeformar är dyra och inte speciellt tåliga. Det gäller bara att släppa lös fantasin …
  • Var noga med för- och underarbetet. Fäst stenar, mosaik, växter m.m. ordentligt med spraylim eller dubbelhäftande tejp.
  • Tänk struktur. Använd t.ex. en gammal strukturtapet, en spetsduk eller en knottrig plastmatta.
  • Olja, olja, olja. Annars blir det knepigt att få loss betogen ur formarna.
  • Använd böjbara formar, då är det lättare att få loss dem.
  • Använd folie för att tex göra ett hål för ett ljus lite större än själva ljuset. Med folie släpper dessutom formen lättare.
  • Kom ihåg att knacka ut så mycket luftbubblor du bara kan. Då får du snyggare och mer hållbara resultat.
  • Använd silikon i springor och glipor så smiter inte betongen in emellan. Bra även runt kanter för att slippa vassa och ojämna kanter om du ska gjuta t.ex. en bordsskiva.
  • Låt det få brinna (torka) långsamt. Inomhus kan du täcka betongen med plast för att den inte ska torka ur för fort och spricka. Utomhusförvaring kräver skugga och vattning under brinntiden. Två dagar tar det minst, ibland är det värt att vänta lite längre för att vara säker på att det brunnit klart och inte smular sönder när du lossar på formarna. Speciellt om du gjuter större saker.
  • Armera om du ska gjuta större, plana ytor som t.ex. bordsskivor. Anpassa armeringen efter tjockleken på betongen. Ska du gjuta riktigt stora saker kan det vara värt att gjuta in frigolit för att det inte ska bli alltför tungt.

Allt handlar om att tänka tvärtom. Undersidan blir översidan, insidan utsidan. Våga prova och vrida och vända på formarna. Det är av misstagen man kommer på de smarta idéerna till nästa betongsession.

Har du några smarta betongtips eller härlig inspiration? Skriv en kommentar så samlar vi våra gemensamma erfarenheter och blir ännu bättre betonggjutare.

Annonser

4 reaktioner på ”Betonggjuteri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s