Örtig rödvinssås

Efter några nerkopplade dagar (tack Telia!) har jag äntligen kunnat lägga vantarna på tangentbordet igen. Och lagom till helgen tänkte jag dela med mig av en riktigt smaskig rödvinssås. Jonas lagade den i fredags och bjöd på oxfilé, gratäng och sparris till. Jojagtackarjag!

Till fyra portioner behöver du
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
0,5 chili
2 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
2 kvistar färsk timjan (eller 1 matsked torkad)
2,5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk farinsocker
2 msk kalvfond
0,5-1 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0,5 dl kallt vatten (till redning)

Gör såhär
1. Hacka chilin, löken och vitlöken. Stek mörkbrunt i olivolja tillsammans med rosmarin och timjan.
2. Häll i rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
3. Koka ner vätskan till hälften och sila genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.
5. Koka upp och låt sjuda några minuter till.

Dränk en köttbit, lite mosvänliga grönsaker och toppa med en timjanvippa. Voila!

Jag fastnar gärna i mjölkproduktträsket när jag tänker sås, gör ni också det? Vad har ni för favoritsåser, med eller utan mjölkprodukter?

 

Annonser

En reaktion på ”Örtig rödvinssås

  1. Ping: Tillbehör till nyårsköttbiten « pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s