Äntligen äppelskörd!

Äntligen har jag fått skörda frukterna av vårt slit med farfars äppelträd förra året. Trädet som fick flytta från farfar och farmors gamla trädgård till vår nya. Det grävdes upp, kilades in i ett släp, åkte nio mil, kilades ur släpet (till grannarnas förtjusning) och grävdes till slut ner här i vår lilla trädgård. Såhär såg det ut då. Sen dess har elva månader av pysslande, ojande och nervöst vattnande förflutit. Och det står fortfarande. Jag som trodde att jag i värsta fall bara skulle kunna ha det som ljusstake. Men tänka sig, det blev äpplen också!

Ett femtontal i alla fall. Bara att hålla till godo. Med egna hemmaodlade farfarsäpplen var jag ju tvungen att göra nåt riktigt gott. Som en liten hyllning till trädet. Det blev äppel- och kanelmuffins med crumble.

Blir ni sugna på att göra en egen hyllning så låt er inte avskräckas av de olika momenten. Det går undan, jag lovar!

Muffinssmet
100 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
3 stora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk kanel

Smuldeg
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft för stora muffins, 200 grader för små.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör sen ner i smeten.
5. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel.
6. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet.
7. Nyp ihop smöret med havregryn, vetemjöl och socker.
8. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
9. Skjuts in i ugnen i cirka 20 minuter för stora muffins, 12-15 minuter för små.

Receptet kommer från Leila.

Jag serverade dem med kallrörd vaniljsås och så en cappucino. Non nom.

Annonser

4 thoughts on “Äntligen äppelskörd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s