Höstruskig trattkantarellsoppa

Helgen spenderade vi på landet med svampplockning, brasa och dubbla raggsockor. Äkta rekreation. En trevlig konsekvens av svampplockning är ju svamp. Gula kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och taggsvamp blev det. Och vad gör man av ett stort lass svamp? Jo, soppa. I alla fall om du frågar mig.

En god trattkantarellsoppa
4 port.

1 L färska eller 200 g förvällda trattkantareller (eller annan svamp)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk vetemjöl
1 msk smör
1 tsk tomatpuré
8 dl hönsbuljong
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 burk creme fraiche
3 msk cognac
kayennepeppar
worchestersås
färsk timjan
salt och peppar
tryffelolja

Gör såhär:
1. Hacka svamp och lök, stek i smör tills vätskan från svampen kokat in.
2. Strö över mjöl, rör i tomatpuré och späd med buljong, mjölk och grädde i omgångar.
3. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
4. Mixa hela eller hälften av soppan, beroende på hur slät eller bitig du vill ha den.
5. Rör ner creme fraiche, cognac, worchestersås och timjan.
6.  Smaka av med salt och peppar. Toppa med lite tryffelolja och en timjankvist.

Perfekt en riktigt höstruskig dag.

Vad gör ni med svampen? Sås, omelett? Och HUR gör ni med svampen, förväller ni innan ni fryser in den eller fryser ni den som den är och kokar bort vätskan när ni ska använda den?

Annonser

2 thoughts on “Höstruskig trattkantarellsoppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s