Rökt kött på grillen

Ingen rök utan eld sägs det och det stämmer även denna gång. Jonas har snöat in på det här med att röka i grillen och det blir grymt gott. Så här röks det nu högt och lågt, bog och sidfläsk.

Perfekt som drinktilltugg, snacks, förrätt eller del i varmrätt. Eller som för oss idag, en hel varmrätt, det gick liksom inte att sluta äta … Ihop med kokta nyskördade rödbetor och pepparrotsaioli. Laxpaketen som egentligen skulle vara huvudnumret får vänta till imorgon.

Allt du behöver för att ge det ett försök är en klotgrill med termometer, rökspån (t.ex. Webers hickory smoke) och lite tålamod.

Gör såhär
1. Lägg rökspånen i blöt, minst 30 minuter innan du ska sätta igång, gärna längre. Det går åt cirka en tredjedels påse spån per rökning.
2. Preppa grillen med briketter på ena (halva) sidan (inte lika mycket som vid vanlig grillning) och tänd på. Låt det bli en bra glöd, precis som vanligt.
3. Ta lite av spånen från blötläggningen och lägg på briketterna och lägg sen på köttet på gallersidan utan briketter under. Det blir alltså en kombinerad indirekt grillning och rökning.
4. Det är nu tålamodet kommer in i bilden. Lyft inte på locket för ofta utan bara när det slutar ryka ur ventilerna, då är det dags för lite mer spån. Det tar cirka 1,5 timme att röka en rejäl bit (runt 600 gram) bog eller sidfläsk. Mata hela tiden grillen med nytt spån under hela rökningen.

 

Pepparrotsaioli
Till pepparrotsailolin, för ungefär fyra personer, vispade Jonas ihop tre äggulor, mycket riven färsk pepparrot med lagom mycket rapsolja. Sen smakade han av med salt, peppar och en skvätt citronsaft eller vinäger.

Rökt, salt kött ihop med söta, jordiga rödbetor och på det lite pepprig, fet pepparrotsaioli. Yum yum.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s