Rar rosa rabarbersaft

Idag var det dags att ta hand om rabarberna. Jag har hört att man egentligen inte ska plocka från plantan efter midsommar, men som en kompis sa; hur vet rabarberna att det är efter midsommar? ; )

Saft fick det bli. Rabarbersaft ser så himla härligt läskande ut tycker jag. Skirt rosa, som små sommarmoln. Inte alls tokig som drinkingrediens heller …

Såhär gjorde jag

1 kg skurna rabarber (ju rödare rabarber ju rödare saft)
5 dl vatten
5 dl socker
1 krm natriumbensoat
Ev. en skivad rödbeta för hjälp på traven med extra färg

1. Koka upp vatten och häll i rabarberna (och ev. rödbetan). Koka tills de är ordentligt mjuka.
2. Sila och häll tillbaka i kastrullen och ställ tillbaka på plattan.
3. Häll i sockret och koka upp.
4. Rör ihop natriumbensoat och lite av saften och rör ner i saften.
5. Häll upp på ren flaska.

Som bonus, eller bonus och bonus förresten, fick jag över en puré. Jag trodde att jag skulle få ut mer saft men en del blev mer puré  än flytande. Den skrapade jag av baksidan på silen och kokade upp ihop med lite socker. Den ska få hamna i en drink eller två till helgen, när jag får besök av bästa brudarna. Jag har några varianter i huvudet, men dem får jag lov att återkomma om på lördag.

Annonser

2 reaktioner på ”Rar rosa rabarbersaft

  1. Smaskens, kanske få tigga om ett glas när vi träffas.
    Ja, precis hur kan rabarberna veta att det är eft midsommar;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s