Stenugnsbakad pizza – steg för steg

Sen vi köpte bakstenen för några år sen har hemmagjord pizza blivit en storfavorit här hemma. Nuförtiden ägnar vi oss ständigt åt att tänka ut nya fyllningar.  Jag åt en grymt god pizza när jag var ute och gjorde stan med mina favorittjejjer förra veckan, med portabellosvamp, mozzarella, pancetta och peccorino. Kanske kan bli en sån redan till helgen, regn och rusk bjuder ju liksom in till rödvin och pizza.

Hur som helst, det finns några bra knep som kan vara bra att ha i rockärmen när det är dags för stenugnspizzadebut på hemmaplan. Hemligheten ligger i att grädda pizzan i etapper och att ha en rejäl pizzaspade till hands. Här kommer en liten steg-för-steg-instruktion, som på beställning ;)

Degen
Enklaste och godaste degreceptet gör Leila, bara att röra ihop och låta jäsa i 25 minuter. Klart!

50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
0,5 dl olja
3 dl ljummet vatten
7-9 dl vetemjöl

Kavla riktigt tunnt och lägg på bakplåtspapper, sen sveper du bara in med pizzaspaden under pappret när det är dags för ugnen. Jag brukar göra fyra stora pizzor på en sats deg. Räcker gott och väl till fyra hungriga inklusive rejält okynnesätande.

Pizzasåsen
Såsen är värd att lägga lite tid på.

1. Fräs en lök och två klyftor vitlök i smör.
2. Häll på en burk krossade eller hela tomater.
3. Släng i ett rejält knippe färska eller frysta kryddor, oreganon är klassikern men jag brukar ha i det jag har hemma; basilika, timjan eller rosmarin.
4. Det är nu du tömmer skafferiet och halva kylskåpet i kastrullen. Salt, peppar, cayenne, torkade kryddor, en skvätt vitt vin eller vinäger, lite chilisås eller tigersås … ja du fattar.
5. Kör i mixer och häll tillbaka i kastrullen tills den kokat ner, smakar fylligt och ”satt sig”.

Fyllning
Mozzarellan är obligatorisk, den blir sådär strimligt seg och krämig. Ruccolan på toppen likaså, både pepprigt och fräscht. Hos oss är även färska champinjoner ett måste. Sen kan du variera dig till oändlighet. För att nämna några favoriter:

– Parmaskinka och/eller en god salami.
– Kräftstjärtar, räkor och/eller musslor med ört-, chili- och vitlöksolja.
– Portabello, pancetta eller bacon, tryffelolja och peccorinoost.

Gör såhär
1. Bred tomatsåsen på pizzan, inte ända ut då blir det kletigt värre på spade och sten.
2. Strö över hackad mozzarella, men inte för mycket då blir det mjukt och degigt.


3. På med färska champinjoner eller andra grönsaker.
4. Skjuts in i ugnen! Behåll pappret under pizzan även i ugnen. Håll noga koll på den och när kanten börjar få lite färg och mozzarellan har smält tar du ut den.
5. Lägg på skinka, korv eller skaldjur.
6. Skjuts in i ugnen igen! Efter bara nån minut eller två blir osten ”seg” och bubblig och då är det klart.
7. Strö över ruccola och servera direkt ihop med en god pizzasallad. (Jag får återkomma med receptet på den.)

Pizzastenen har vi beställt från ett lokalt stenhuggeri, men det funkar bra även med en markplatta i kalk eller granit från t.ex. Bauhaus. De är lite grövre och bakplåtspappret glider inte lika lätt, men det är samma effekt. Ett tips är att kolla måtten på ugnen innan du slår till.

Bakspade kan du köpa på t.ex. Bagaren och kocken. Eller också gör du en egen av en bit plywood, se upp med träriktningen bara, min första blev en vek liten sak …

6 reaktioner på ”Stenugnsbakad pizza – steg för steg

  1. Pingback: Gorgonzolapizza med valnötter | pepparkakshuset

  2. Pingback: Grillad karré i pitabröd « pepparkakshuset

Lämna en kommentar