Knäckig och len creme brulée

Till helgen tycker jag att ni ska slå till på en creme brulée till efterrätt. Len, vaniljig och med den perfekta knäckiga ytan som blir pricken över i:et. Jag älskar känslan och ljudet av att knacka på sockret och känna knäcket när skeden går igenom (sjukt, jag vet.) Dessutom är det grymt kul att leka pyroman med brännaren vid servering!

Jag har försökt återskapa den jag åt i Frankrike, här är mitt försök. (Bli inte avskräckta av den ”långa” steg-för-steg-listan, det är bara mitt försök att vara pedagogisk.)

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
6-8 msk råsocker

6 portionsformar

Förbered:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner stången.
3. Tillsätt grädde, mjölk och 0,5 dl av sockret. Koka upp under omrörning och ta kastrullen från värmen.
4. Vispa äggulor och resterande 0,5 dl socker vitt och pösigt.
5. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
6. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
7. Häll i smeten i sex stycken portionsformar och ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. (Ett tips är att ställa ugnsformarna på långpannan, ställa in den i ugnen och sen hälla på vattnet. Jag hade ett annat upplägg som resulterade i rätt mycket vatten på köksgolvet. Mindre lyckat …)
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills krämen i stort sett har stannat. Krämen sätter sig i kylen, så den behöver inte ha stannat helt när du tar formarna ur ugnen.
9. Låt krämen svalna och ställ in i kylen.

Vid servering:
Strö över råsocker och bränn av med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun karamell. Gör om samma procedur en gång till för riktigt knäckig yta.

Ät och njut! Himmelskt gott. Och äggvitorna du får över kan ju bli en marängefterrätt dan därpå. Kanske en budapestrulle?

Annonser

2 reaktioner på ”Knäckig och len creme brulée

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s