Vårens första rabarberpaj

Det är något speciellt med årets första primörer. Rabarbern är värd all väntan och i veckan var det dags för vårens första rabarberpaj. Jag gillar smulpaj bäst och använder alltid samma gamla favoritrecept. Knäckigt, seg och knaprigt på samma gång. Nåt till mors dag nästa söndag kanske. Ett säkert kort.

Har ni någon favorit när det kommer till vaniljsås? Jag gillar Oatlys gjord på havre. Smakar mycket vanilj och blir riktigt fluffig uppvispad. Men ibland saknar jag tyngden i färdigsåserna. Jag antar att det är en riktig hemmagjord variant som gäller då. Då finns det två varianter, den rårörda och enkla eller den lite mer arbetskrävande. Det kanske måste bli ett smaktest framöver.

Rårörd vaniljsås:
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk florsocker
1 urskrapad vaniljstång

1. Vispa äggulor, vanilj och socker pösigt.
2. Vispa grädden, den ska vara ganska lösvispad.
3. Vänd i äggen i grädden.

Finns ju egentligen inget att skylla på när det är så här lätt.

Kokt vaniljsås:
1 urskrapad vaniljstång
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker

1. Häll mjölk, grädde och vaniljurskrap och vanuljstång i en kastrull.
2. Koka upp och dra åt sidan. Låt stå 5 minuter.
3. Vispa äggulor och socker poröst.
4. Häll gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning.
5. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp den till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. 6. Gör det s.k. rosprovet, när såsen ligger kvar på slevens baksida och det bildas en ros när du blåser, är såsen klar.
7. Låt såsen svalna och stå i kylen cirka en timme före servering.

Annonser

2 thoughts on “Vårens första rabarberpaj

  1. Pingback: Pizza till efterrätt? | pepparkakshuset

  2. Pingback: Äntligen äppelskörd! « pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s