Midsommar – tradition i kvadrat

image

image

image

Och så kom den i år igen. Midsommarafton. Med sill, lax å nubbe. Två av tre är mindre favoriter hos mig. Jag byter gärna ut sillen mot lax och nubben mot ett glas bubbel. I år fick midsommarlunchen tillökning av en smögencheesecake. Hur mumsig som helst. En ny favorit och tradition till midsommar. Receptet fick jag tag i på matplatsen.

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak ( jag brukar välja naturell och riva i färsk pepparrot istället)
0,5 dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
0,5 finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

1. Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.

3. Skala och hacka räkorna grovt.

4. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

5. Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring.

6. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt.

7. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten. Garnera cheesecaken innan servering.

Midsommar är verkligen traditionsfyllt men bäst är den om alla gör på sitt eget lilla vis. Hur firar ni?

Annonser

One thought on “Midsommar – tradition i kvadrat

  1. Pingback: Att-göra-jullistan är uppdaterad för hundrade gången « pepparkakshuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s